ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


Приморско

Приморско е интересно място за всяка ваканция – едно от местата в България, където се преплитат Странджа планина и Черно море. Уникалното съчетание на просторни плажове с фин пясък, чисто и безопасно море и
надвиснали планински склонове осигуряват чудесни условия за плаж.

Ропотамо

Река Ропотамо е особено известна с нежните си водни лилии. Плаването с лодка в нея и разходката по брега са незабравимо преживяване. В долната част на реката може да се наемат туристически лодки. Природата тук е спираща дъха с изобилието на растителни видове и фауна, впечатляващи скални образувания. Района на река Ропотамо е дом на над 100 екземпляра от Червената книга за застрашени видове, поради което е обявен за природен резерват Ропотамо през 1940 г. Тук се намира най-високата пясъчна дюна на Балканския полуостров.

Маслен нос

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг. Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията “природна забележителност”.
В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ.